Varför trafikförsäkring?

En tråkig utgift, säger vissa. En superviktig säkerhet, anser många andra. Oavsett vad du tycker är trafikförsäkringen ett måste – allt för att du och de du möter i trafiken ska få hjälp om olyckan är framme.

Text Sophie Lokko Foto Christian Gustavsson
Lästid: 1 minut

Lika självklart som att du måste ha bälte på dig i bilen, lika självklar är lagen om att du måste ha en trafikförsäkring för dina motordrivna fordon. Om du kör på ett annat fordon, backar in i grannens staket eller har oturen att köra på en cyklist är det nämligen trafikförsäkringen som står för kostnaderna.

Ändå finns det över 60 000 oförsäkrade fordon i Sverige som orsakar skador på personer och egendom för flera hundra miljoner kronor varje år. Om du är ute och går och blir påkörd av någon som varken har några pengar eller en trafikförsäkring – vem ska då betala dig som råkat illa ut?

Om det fordon som orsakade olyckan saknar trafikförsäkring, är det Trafikförsäkringsföreningen (TFF) som hjälper till. Ägarna till de över 60 000 fordonen som inte har en trafikförsäkring måste betala en trafikförsäkringsavgift till TFF varje dag som deras fordon är oförsäkrat. Avgiften använder sedan TFF till att betala ut ersättning till de människor som råkat illa ut på grund av oförsäkrade fordon.

Det är mycket dyrare för dig att ha ditt fordon oförsäkrat än att skaffa en trafikförsäkring.

  1. Vilka fordon måste försäkras? Bussar, vanliga personbilar och motorcyklar känns kanske självklara att trafikförsäkra, men vad gäller egentligen för fyrhjulingar, mopeder, motocross eller snöskotrar? Faktum är att de också måste försäkras och att listan på motordrivna fordon i trafik som måste försäkras är ganska lång. Gå in på tff.se för att ta reda på om ditt fordon har trafikförsäkrings­plikt och du måste ha trafik­ försäkring.
  2. Används inte? Ställ av! Om du inte ska använda ditt fordon kan du ställa av det. Då behöver du inte ha trafik­försäkring. Du ställer enkelt av fordonet på transportstyrelsen.se, genom appen Mina Fordon eller servicetelefonen 0771­ 25 25 25. Om du ska använda fordonet igen – försäkra och ställ på!
  3. Smart med extra försäkring Din trafikförsäkring ersätter inte skador på ditt eget fordon eller egendom som du har i fordonet. Kontakta ditt för­säkringsbolag för att komplettera med ytterligare försäkringar.