Försäkringsguide för fotbollsföräldrar

Barnförsäkring. Hemförsäkring. Olycksfallsförsäkring. Du har kanske försäkrat dig om att ditt barn är försäkrat på träningen – men är det försäkrat på vägen dit?

Lästid: 2 minuter

Att se till att ens barn är rätt försäkrat är en självklarhet för de flesta, för att inte tala om att det ska finnas ett skyddsnät om (Gud förbjude) något händer dig eller din partner. De flesta ser till att skaffa sig full koll på vilken försäkring som gäller var och när.

Föräldrar till barn som är aktiva inom föreningslivet är ofta luttrade nog att kolla upp vilka försäkringar som gäller både på träning och tävling eller ifall barnet skulle göra illa sig eller ha sönder glasögonen. Det många däremot missar – är vägen dit.

De allra flesta hockeymammor och hästpappor brukar turas om att skjutsa och hämta oavsett om det är matchdags i ottan eller tävlingsförberedelse till långt efter Bolibompas slut. Men ibland när det är extra viktiga tävlingar lite längre bort, då kanske klubben eller föreningen ordnar med transport.

Det få tänker på – eller har kontroll på – är hur bilen är försäkrad när någon annan har ens barn med i bilen.

Visste du exempelvis att motorfordon måste ha en trafikförsäkring? Säg att DU vet det, men gör tränaren det? Eller klubbkompisens pappa?

Trafikförsäkringen är lagstadgad, vilket innebär att den som äger ett motordrivet fordon, måste ha trafikförsäkring. Om olyckan är framme är det nämligen trafikförsäkringen som faller ut och gör att person- och sakskador kan ersättas. Värt att veta är också att det är trafikförsäkringen som täcker upp, om du skulle råka i olycka och den andra parten är oförsäkrad.

Det gäller också hockeyklubbens minibuss avställd under sommarsäsongen. När ett fordon är avställt krävs ingen trafikförsäkring, men så fort det är dags att rulla igång matchsäsongen måste bilen ställas på och trafikförsäkringen betalas från samma dag. För varje dag ett påställt fordon inte är trafikförsäkrat tas en hög straffavgift ut. Ett par månader kan kosta klubben 1000-tals kronor.

Ta därför för vana att ha ditt försäkringsbevis i handskfacket – och uppmuntra andra föräldrar och ledare att göra detsamma, så att ni lätt kan svara när andra undrar om ni har försäkringen på plats.

På så vis kan ni tillsammans se till att både barn och bilar är försäkrade – även när de är på väg.