Detektiv i trafikens tjänst

Från hockeyspelare till mästerdetektiv – det är Niclas karriärresa. Hos Trafikförsäkringsföreningen (TFF) djupdyker han i långa polisrapporter, allt för att hjälpa drabbade människor att få rätt ersättning när oförsäkrade bilar orsakat skador, olyckor och förluster.

Text Sophie Lokko Foto Sigrid Malmgren
Lästid: 2 minuter

Niclas

  • Titel: Skadereglerare, TFF.
  • Ålder: 31 år.
  • Tid på TFF: Ett år. Tio år i försäkringsbranschen.
  • Fritidsintressen: Jag har idrottat hela livet och är en stor sportnörd. Jag kollar på fotboll, åker mycket skidor när det går och spelar en del musik. Sedan hänger jag gärna med kompisar och är ute och ränner då och då.

Drömjobbet som barn var knappast ett i försäk­ringsbranschen. Men Niclas spelade mycket hockey som liten, och med sportens alla skador under upp­växten höll han en tät dialog med försäkringsbolagen. När studentmössan kastats i luften fick han in en fot på ett av Sveriges största försäkringsbolag, och tio senare är han kvar i branschen – i dag som skade­reglerare på TFF.

– Jag trivs så bra i branschen att jag har stannat kvar. Eftersom inget fall på TFF är det andra likt är dagarna väldigt utmanande, så det blir ett varierande och lärorikt jobb. Ena dagen arbetar jag med en bil som åkt ner i ett dike där en person har skadats, den andra är det en truck som kört in i en dyr last, säger Niclas.

Men en sak är sig alltid lik: Den gemensamma nämnaren för många av Niclas uppdrag på TFF är nämligen att det inblandade fordonet är oförsäkrat. Då finns det ing­et försäkringsbolag som betalar skadorna. Istället ligger det på TFF och Niclas bord att ta reda på vad som har hänt och hur människor som drabbats kan ersättas. Den senaste tiden har Niclas hanterat flera ärenden där oförsäkrade fordon använts till att krossa väggar och fönster i butiker vid ”smash and grab”-­kupper.

– Jag hanterade precis ett fall där en hjullastare kört in i en livsmedelsbutik och stulit tobak. Vi ersätter allt som fordonet förstör, medan det som blir stulet går på företagets vanliga försäkring. För att ge rätt ersättning behöver jag läsa igenom långa polisrapporter. Det känns lite som att vara detektiv, förklarar han.

För att hitta det rätta svaret behöver Niclas läsa på ordentligt om händelsen, oavsett om det rör mindre parkeringsskador eller en seriekrock. En del av hans arbete innebär också att bolla händelser och skador med kollegorna, så att de i kluriga situationer tillsammans kan hjälpas åt för att ge den drabbade rätt ersättning. På TFF arbetar både relativt nyexa­minerade och skadereglerare som varit på företaget i över trettio år. Tillsammans bidrar de med olika kompetenser och infallsvinklar som är viktiga för att handläggningen ska bli rätt.

– Förutom att vara bra på samarbete är det viktigt att ha medkänsla. Människor kan skadas svårt i trafiken, så pass att många dör. Därför kan det hända att du behöver prata med anhöriga som är i djup sorg eller i chock. Dessutom är det bra om du är duktig på att resonera och förklara, så att du kan hjälpa människor att få rätt ersättning, berättar han.