Bebisvänlig bil?

I bebisbubblan övermannas du av 1 000 nya intryck – och då har vi inte ens börjat prata om det praktiska som sträcker sig bortom amning och blöjbyten.
Som att du ska kunna förflytta dig och din nya familj.

Lästid: 2 minuter

Här är checklistan för dig som går i bebisvänliga bilköpartankar.

Det är trångt, folk tittar irriterat på dig och din barnvagn. Du tänker på den monumentala smitthärd som influensatider förvandlar pendeltåget till. Ångestsvetten pärlas i pannan bara du tänker på ordet ”rusningstrafik”. Du är inte ensam, lösningen är för många nyblivna småbarnsföräldrar stavas: bil.

Här är vad du behöver göra innan du slår till.

Mät. Många bilar ser förrädiskt stora ut, men visar sig ha ett snålt tilltaget bagageutrymme. Du behöver verkligen inte skaffa en kombi men se till att den barnvagn du har eller har tänkt dig går in utan knussel. Du vill inte bli stående med en skrikande bebis i famnen medan du desperat försöker klura ut hur man fäller ner baksätena.

Fixa. Babyskydd. Bilbarnstol för spädbarn, ett så kallat babyskydd, är ett måste så snart er lillgroda ska åka bil (vilket är redan från BB, om ni inte tänkt åka kollektivt). Tänk dock på att spädbarn växer väldigt snabbt. Flera försäkringsbolag erbjuder därför leasing av babyskydd. Kanske har en vän eller släkting ett urvuxet ståendes hemma, som ni kan låna? Behöver ni kanske en adapter som gör att det går att sätta fast på vagnen? Kolla igenom era alternativ och fundera på vad som passar er situation bäst.

Gör din research. En barnvänlig bil måste vara säker, praktisk och prisvärd. Att impulsköpa en bil på Blocket är kanske inte det mest genomtänkta du kan göra. Läs motorsajternas säkerhetstester, gå igenom driftkostnader och eventuella amorteringskostnader noggrant och gör en avvägning.
Tänk på inredningen. Barn är små smutsfontäner. I början handlar det mest om kroppsvätskor, men vad det lider blir det så väl yoghurtkalas som snorfest i baksätet. Se till att du även har en bilklädsel som är hyfsat lätt att rengöra.

Glöm inte trafikförsäkringen. När du köper en bil av en auktoriserad handlare blir du ofta erbjuden olika typer av försäkringslösningar – och ditt vanliga försäkringsbolag brukar vara snabbt på bollen. Den försäkring du alltid måste ha – från första dagen du äger bilen – är den obligatoriska trafikförsäkringen. För varje dag du står som ägare på en bil utan att ha trafikförsäkring blir du skyldig att betala en straffavgift.