Avgiften hjälper TFF att hjälpa

Varje år orsakar oförsäkrade fordon skador för hundratals miljoner kronor. Trafikförsäkringsföreningen (TFF) satsar på information för att fler fordonsägare ska skaffa trafikförsäkring. De som är oförsäkrade uppmanas att snabbt skaffa försäkring och att betala av sin skuld.

Text Daniel Cederlund
Lästid: 2 minuter

Om du blir påkörd av ett oförsäkrat fordon finns det inget försäkringsbolag som ersätter dig för dina skador. Därför finns TFF. Vi hjälper till och ersätter till exempel alla personskador och en del av de skador som skett på fordonen.

– En annan viktig uppgift för TFF är att driva in trafikförsäkringsavgift från de som inte skaffar försäkring. Inte för att vi ska gå med vinst utan för att vi måste ersätta så många skador, säger Lena som jobbar på TFF:s Kundcenter.

De flesta vet att man måste ha trafikförsäkring i Sverige. Men det finns missuppfattningar, framför allt om när den ska tecknas.

– En del tror att den tidigare ägarens försäkring gäller ytterligare några veckor efter det att man köpt en bil, mc, moped eller annat motorfordon. Andra har uppfattningen att man inte behöver försäkra fordonet förrän registreringsbeviset kommit. Båda är fel. Samma dag som du avslutat affären och fyllt i ägarbeviset måste du ha trafikförsäkring. Annars är ditt fordon oförsäkrat.

Finns det några undantag?

– Om fordonet är avställt eller avregistrerat behöver du ingen försäkring. Annars ska du alltid ha trafik­försäkring på ditt fordon. Att inte ha kunskap om vad som gäller kan bli dyrt.

Varför är det så viktigt med trafikförsäkring?

– Den är ett skyddsnät. Är du med om en trafik­olycka, är det den som ersätter dig. Det är dessutom dyrt att vara oförsäkrad. En oförsäkrad personbil kostar ungefär en hundralapp per dag i avgift till TFF, så att inte betala din trafikförsäkring är betydligt dyrare än att betala den.

”Pengarna TFF driver in ersätter trafikskador för hundratals miljoner kronor.”

Hur kan TFF hjälpa mig om jag glömt att försäkra mig?

– De som kontaktar oss uppmanar vi att ta kontakt med ett försäkringsbolag så snart som möjligt så att kostnaderna inte drar iväg. Har man sedan svårt att betala sin skuld direkt så kan vi komma överens om en avbetalningsplan, avslutar Lena på TFF:s Kundcenter.